Előre szólok NEM az igazi olasz, csak egy mezei.
Hozzávalók: (egy tepsihez, nálunk általában 3 tepsi készül 4 személyre)
Tészta:
30-40dkg liszt (a tepsi méretétől függ és, hogy vékonyabb vagy vastagabb tésztával készüljön)
2,5dkg élesztő
langyos víz
1ek. olaj
só, oregánó, bazsalikom
Szósz:
1 kis fej hagyma
2,5dl sűrített paradicsom vagy 1 kis paradicsomkonzerv (de lehet pepecselni igazi paradicsommal is, nekem általában nincs rá időm)
babérlevél, bors, oregánó, bazsalikom
Az élesztőt csipet cukorral egy ek. liszttel kb. 1dl vízzel elkeverem és min. fél órára pihenni hagyom. Utána hozzáadom a többi hozzávalót és annyi vizet, hogy lágy, jól gyúrható tésztát kapjak. Duplájára kelesztem.
Amíg kel elkészítem a szószt. Az apróra vágott hagymát megdinsztelem, rádobom az oregánót, felöntöm a paradicsommal, bors, babérlevél és kicsit forralom, hogy szószos sűrűségű legyen. A bazsalikomot a legvégén adom hozzá és lehúzom a tűzről.
Ha konzervet használok azt dupla adag vízzel hígítom.
Lisztezett deszkán átgyúrom a tésztát, tepsi méretűre nyújtom. Ráöntöm a szószt és megpakolom a feltéttel, nálunk sonka, gomba, kolbász, kukorica, bolnyai szósz vagy ezek valamilyen kombinációja szokott előfordulni.
Előmelegített sütőbe dugom. Ha rózsaszín a széle kiszedem és megszórom reszelt sajttal, tálalásig pont ráolvad.
Ezt a tésztát szoktam használni akkor is ha bagettet, kenyeret sütök csak kimaradnak belőle a fűszerek. És használom lepénynek is amit lecsóval, maradék húsos raguval töltök meg, vagy simán csak sült májat, májtölteléket* rakok bele. De tekercs is készül belőle.
*A májtölteléket ITT leírtam. A mamám ezzel a töltelékkel paufleket, csirkét, göngyölt húst (karaj szelet megtölt, felteker, megtűz, bepaníroz, kisüt, nagyon finom) is szokott vele tölteni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése