Eredeti recept ITT.
Az alapötlet alapján az én variációm:
Hozzávalók:
50dkg liszt
2,5dkg élesztő
3dl tej
5dkg cukor
2ek. olaj
1 egész tojás
csipet só
Töltelék:
5dkg margarin
2ek. cukor
1,5ek. kakaópor
Az élesztőt kevés liszttel és cukorral 1dl langyos tejjel elkeverem és félrerakom pihenni 1-1,5 órára. Utána hozzáadom a többi hozzávalót jól összedolgozom, duplájára kelesztem. Lisztezett deszkán átgyúrom három kisebb cipóra osztom. A cipókat olyan vékonyra nyújtom amennyire tudom.
A töltelék hozzávalóit addig főzöm amíg kicsit összesűrűsödik (mint a kakaós csigánál), majd az előkészített tésztalapokra kenem. Feltekerem és összefonom (a technikát Limaránál tanultam*) a három tekercset, kivajazott tepsibe (én püspökkenyérformában szoktam) teszem 15-20 percet ismét kelesztem, majd előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütöm. Igazából a tetejét meg kellene kenni tojással de én így simán jobban szeretem. Íme:
Nem szoktam ide képet rakni, nem tudok igazi szép képeket készíteni, csak magamnak, dokumentum jelleggel fotózok de erre a kalácsra nagyon büszke vagyok.
Ki fogom próbálni diós töltelékkel is.
* A mellékelt linken egy sós kalács receptje található azt is kipróbáltam, nálunk mérsékelt volt a siker. Az ott tanult tekerés és fonás szerintem jobban passzol ehhez a kalácshoz mint amit az eredeti receptben láttam.
Megcsináltam sütőlemezen is. Ezt fahéjjal töltöttem. Finom lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése