2012. január 10., kedd

Barbie torta sajátkezűleg


Életemben először cukrászdába láttam ilyet még gyerekként de akkoriban hivatalosan már kinőttem a barbizásból. A torta viszont tetszett! Aztán mikor Maja megszületett, elhatároztam, hogy ha piros hó esik az én lányomnak barbis tortát fogok készíteni. Nem lehet az olyan nagyon nehéz piskóta kell hozzá barbi na meg valami krém. Igaz az összes amit láttam marcipánnal készül de nálunk senki sem szereti a marcipánt. Én magam vagy émelyítően édessel vagy ízetlennel találkoztam. És azt is tudom, hogy bár marcipánnal gyönyörűen lehet tortát bevonni, nagyon macerás nyújtogatni. Azt pedig csak zárójelben teszem hozzá, hogy drága is. Én pedig nem szeretek olyasmiért pénzt kiadni, dolgozni (küzdeni) vele amit a végén mindenki a tányér szélén hagy. Abban egészen biztos voltam, hogy tudok olyan tortakrémet készíteni amivel elérem a célom. A hogyan kérdésre pedig modern korunkban itt az internet! Szóval felcsaptam kedves barátom a goole-t és hihetetlen mennyiségű babrbi tortát találtam, voltak szépséges fényképek, voltak részletes leírások, volt részfotós is, valahol még egy kisfilmet is találtam. Meglepően sok készült krémmel, marcipán és fondant helyett. Felbátorodtam, többet is megnéztem és csak a technikát vettem át ezért link nincs. A következő mennyiségek sem vakon követendőek, ezek ugyanis nagyban függnek a sütőformától.
Valamint még az elején leszögezném, hogy ezt a tortát legközelebb csak pénzért vállalom (esetleg gyerekmegőrzésért az alkotás idejére) és vastagon fog fogni a ceruzám! Az alapanyag nem drága, technikailag sem igényel túl nagy gyakorlatot de a ráfordított időm na az drága. Egy egész napig dolgoztam vele. Közben a háromból kettő felváltva a lábam alatt volt, néha szó szerint. Két piskóta között ebédet főztem, lenyeltem a morgást, hogy "megint bolonyai lesz". Amíg sült vagy épp hűlt a piskóta legoztam a fiúkkal, a pót krémet Majával a hónom alatt kevertem. Az összeállításhoz és a díszítéshez pedig a lábamra ült ordítani. Azért én baromi büszke vagyok a művemre. Nem szeretek díszíteni mert általában nincs hozzá fantáziám ha mégis akkor a kezem nem azt készíti el amit csukott szemmel elképzeltem, nem látom szépnek, nincs sikerélményem és utálom az egészet. De ez most más, ez már nagyon közel van ahhoz amit megálmodtam.

Először is 6 tojásból piskótát* készítettem a masszát egy kuglóf formában megsütöttem. Sajnos nem jött föl elég magasra barbi bokájáig ért. Sütöttem egy 4 tojásos vizes piskótát** (ez szép magasra szokott feljönni) a nagy méretű (kb 24cm) kapcsos tortaformámba így a kettő együtt szédületes magasságúra tört már elérte barbi térdét. Sütöttem még egy 6 tojásost a kuglófba, ez szépen följött, a három együtt már verdeste barbi combjának közepét. Itt elfogyott a tojásom. Kést ragadtam az első lapos piskótát tettem legfölülre és az alatta lévő dőlésszögét követve levágtam a fölösleget. Az így nyert piskóta karika pont kiadta a derekáig hiányzó részt. Minden piskóta lapot ketté vágtam és a közepüket kiszúrtam egy nagyméretű pogácsaszaggatóval.
Nem akartam rózsaszínt, mert csak. Az én barbim elsőbálozó fehér ruhát kapott. Két zacskó tejszín ízű pudingport felfőztem 0,5l tejben, kihűtöttem. Egy kocka Ramat habosra kevertem 25dkg porcukorral, majd hozzáadtam a hideg krémalapot. Ezzel elkezdtem megkenni a tortakarikákat, majd kívülről is beborítottam volna de a fél szoknyánál elfogyott a krém. Főztem még egy zacsi pudingport, még egy kis habosított Ramas cukor és folytattam a szoknyát. Mikor mindenhol beborítottam, barbit folpackba, a haját alufóliába tekertem és beállítottam a torta közepébe. A ruha felsőjét a tortadíszítővel alkottam meg. Cicomázás közben jutott eszembe, hogy egy zacskó francia drazsé lapul a szekrényben, kiválogattam a rózsaszín golyókat ez került a ruha fodrára. Sajnos már fél óra múlva elfolyt a fehér krémen a drazsé, legközelebb torta gyöngyöt használok. Mentségemre tényleg hirtelen ötlet volt és utálok díszíteni, nincs tapasztalatom mi hogy viselkedik ha nem rendeltetés szerűen használjuk. A haját összefontam, hogy ne ragadjon bele a kémbe. Hely hiányában a gyertya lemaradt. Majd később bocsánatot kérek az ünnepelttől. Az átadásról még több kép ITT.

Elhasználtam összesen 16 tojást, 3 csomag pudingport, 0,75l tejet, 37dkg porcukrot.

* A tojássárgákat 6ek. cukorral habosra keverem, hozzáadok 6ek. lisztet, késhegynyi szódabikarbónát, végül a habbá vert tojásfehérjével lazítom. Sütéshez nem tudok érdemi infót nyújtani az én sütőm nem süt egyenletesen, folyamatosan figyelem, általában 5 perc után lejjebb veszem a hőfokot és mikor a teteje kezd barnás színt kapni tűpróba, addig nem nyitom ki.
** A bonty torta alapját használtam kakaó nélkül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése