2025. január 19., vasárnap

2. rész Klasszikus csirkefrikasszé tejszínes-boros mártással, hagymával és gombával

 Múlt heti megtépázott lelkesedésem összekapartam és a fenti receptet néztem ki a merénylet sorozat következő etapjához. Mert a csirke darabokban van, ráadásul egy hasonló szószban mint az itthoni kínálatból ismert tejfölöshusi, ami azon kevés ételek közé tartozik amit mindenki szeret.

Bocsánat Julia és kedves franciák sajnos volt amit ki kellett hagynom a receptből. Most fogtok megkövezni, elsőként kimaradt a bor. Senki sem szereti, még ételben sem és kihagytam a gyöngyhagymát. Elképzelésem sincs, hol tudnám ilyenkor beszerezni, ráadásul azt is csak a 3/5 eszi savanyítva. Szóval mély fájdalommal de ezt a két bizonyosan igen fontos összetevőt már az elején kiszórtam. További változtatás - az talán nem főben járó - mivel itt egy csirke darabolva kell, csak mellet (2db) és felső combot vettem (4db), ezeket jó eséllyel megeszik. Engesztelésül a világos csirkealaplét magam készítettem, valódi zöldségekkel és levesaprólékkal (a macskák nagy örömére). A hagyma és a gomba a mártással volt a köret a recept szerint, ez lehet megint ördögtől való ötlet de rizst is készítettem mellé. Így lényegében egy tejszínes-gombás csirkeragu lett a végeredmény.

Statisztika:

családom 5/5 része evett belőle (!!!)   :)

5/5 állította, hogy finom volt    :)

a fogyasztás szerényre sikerült 1 comb és 1/2 mell     :(

Összegzés:

A technikai kivitelezést nem éltem meg túl nagy kihívásnak, mint említettem hasonlót szoktam főzni. Azért nagyon élveztem, hogy most nem az unásig ismert mozdulatokat és folyamatokat csinálom. A gombát is csak a család 3/5 része szereti, ezért a mártást két részre osztottam. A szerény fogyasztás eredménye, hogy holnapra nem kell főznöm.* A vállalt havi receptet ezzel teljesítettem. Most mártásokat fogok gyakorolni mert az bizony múlt héten és most is - mit szépítsem - szétesett. Szerencsére megmaradtunk a "ronda és finom" kategóriában. De a fejlődés lehetősége nagyon vonz. Szóval folyatom a mártás fejezettel. Aztán van még néhány frikasszé variáció amivel a jelek szerint érdemes lesz folytatni...   :)

* Múlt héten jelentős csirkemell rész maradt meg és családom lehet engesztelésül hétfőn azzal várt haza, hogy a melle sokkal finomabb volt és ha nagyon akarok csinálhatok máskor is de csak mellét süssek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése