2016. december 28., szerda

Narancslekvár

Hozzávalók:

narancs
befőzőcukor
Ízlés szerint:
narancshéj
citromhéj
szegfűszeg
fahéj
szegfűbors
csillagánizs
ill. ezek tetszőleges kombinációjaA narancsot megpucoltam és leszedtem róla annyi fehér hártyát amennyit csak tudtam (a mutatvány után tárt karokkal vártak jól megérdemelt gumiszobás pihenőmre). A gyümölcsre zúdítottam a befőzőcukrot és főztem. Amikor a narancsot szét tudtam nyomni a fakanállal botmixerrel jól összefröcsköltem a konyhát. Itt jön bele az általad kiválasztott fűszer kombináció, ezzel is rotyog még egy kicsit és lehet üvegekbe tölteni.
A tisztára mosott üvegeket felsorakoztattam és átöblítettem forrásban lévő vízzel, majd rögtön beletöltöttem a forró lekvárt. Lezárni lehet kupakkal és rögtön 10 percre fejre állítani a jól lezárt üvegeket, vagy vízbe áztatott celofánnal és dunsztos gumival ahogy a nagyinál láttuk. Én az utóbbit csak akkor használom ha az üvegnek nincs kupakja. Ha ez is megvan az elkészült üvegeknek egy kiskorúaktól mentes területen takarókkal és törölközőkkel kibélelek egy kuckót. Ide sorakoznak fáradságos munkám kincsei, majd jól betakargatom őket és ott maradnak lassan kihűlni (száraz dunszt).
Mennyiségeket nem tudok adni a Koronás befőzőcukrot vettem és a dobozon szereplő arányokat és főzési időt használtam. A narancsot még élősúlyban mértem le és egy nagyon bonyolult számítássorozattal (psssszt ... ööö ... izé ... a hasamra ütöttem  😊 ) levontam a héját és egyéb járulékos veszteséget (jóvannnna csak meg kellett kóstolni időnként  😀  ) ezt vettem tiszta súlynak és adtam hozzá a megfelelő mennyiségű cukrot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése