2012. augusztus 25., szombat

"Kecsap" az üvegbe zárt nyár

Természetesen le tudom írni helyesen de saját gyártású termékről van szó ezért ennek nemes egyszerűséggel a kecsap nevet adtam. Mennyiségeket írni nem tudok, mert még az induló paradicsom mennyiséget sem mértem le, a többit pedig szemre adagoltam és kóstoltam.

 

Hozzávalók:
paradicsom
ecet

cukor
mustár
keményítő
bors
szegfűbors
fahéj
szegfűszeg
szerecsendió
nátrium benzoát (egy késhegynyit teszek az egész fazékba ha nem felejtem el)
répa
zeller
petrezselyem
hagyma

A répát egy kisebb fej hagymát feldaraboltam és puhára főztem, hozzáadtam jó sok zeller és petrezselyemzöldet (ez volt itthon egyenesen a mama kertjéből érkezett) még egyet hagytam forrni, majd félreraktam. Később a zöldeket kipecáztam a répát és a hagymát leturmixoltam.

Egy nagyobb adag paradicsomot (szintén a mama kertjéből, valódi napon érett, permetmentes termék) megmostam a tetejét kereszt alakban bemetszettem és leöntöttem forró vízzel. Pár perc múlva lehúztam a héját, kicsumáztam, földaraboltam. Egy fazékba víz nélkül főzni kezdtem, amikor puha az összes kiskorút kizavarom a konyhából és botmixerrel összeturmixolom. A magokat leszűröm, visszateszem a tűzre hozzáadom a répa főzőlevét és forralom, sokáig, hogy sűrűsödjön és az ízek koncentrálódjanak. Ha már a felét elfőtte akkor jön a többi hozzávaló sorban: cukor, só, ecet, mustár, bors, fahéj, szegfűbors, szegfűszeg, szerecsendió, a leturmixolt répa és kis vízzel elkevert keményítő. Ezt mind még egyszer felforralom. Itt szoktam elfelejteni belerakni a tartósítószert, szóval fogalmam sincs a kész termékem meddig fog elállni. De az előkóstolás alapján nálunk tutira elfogy mind még karácsony előtt.

A megmosott üvegeket sorba állítom - a kiskorúakat ismét kizavarom - és forró vízzel átöblítem, majd rögtön merem bele a paradicsomot. Bébiételes üvegeket használtam ezért celofánnal zártam le. Ha kupakos üveget használsz lezárás után állítsd fejre 10 percre. Mikor minden üveget lezártam törölközővel kibélelt tálakba sorakoztattam a tálat is jól becsomagoltam takaróba és így hagytam dunsztolódni 1-1,5 napot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése