2012. július 4., szerda

Fagyi (retró)

Már évek óta kísérletezek a fagyival és mindegy milyen szorgosan kevergetem fagyasztás közben a végeredményben mindig vannak ropogós jégkristályok. Pont olyan állagú mint azok a fagyik amiket gyerekkoromban a kocsmákban fém fedő alól bányásztak elő egy pultból. Amiért mégis időről időre nekiállok az a tudat, hogy ebben a fagyiban tudom mi van. Idei újításom szerint így készül:

4dl tej
2 egész tojás
12dkg cukor

A tojásokat a cukorral habosra keverem (robotgép) egy pici tejet adok hozzá és folyamatos keverés (kézi) mellett sűrűre főzöm. Leveszem a tűzről még mindig keverem és hozzáadom a maradék tejet. Megint robotgépre váltok és átkeverem. Ezen a ponton ízesíthető kakaóporral/csokival, gyümölcspéppel, vaníliával, kókusszal stb. Hagyom hűlni ha szobahőmérsékletű berakom a fagyasztóba és időnként átkeverem. Ha szorgalmas vagy keverheted 10 percenként, nekem a végeredményen a keverések száma nem változtatott, szóval csak 3-4 alakalommal keverem át.
 
 Maja így nézett ki utána.

Sheperd's pie magyarul

Pontosítok az ihletet EZ a recept adta. Tavaly kipróbáltam, rajtam kívül mindenkinek ízlett. Azóta gondolkodtam, hogy lehetne kedvem szerint változtatni. Most bejött a nagy ötlet. Az azonos pontok minimálisak krumpli, darált hús, sütés. Szóval az én variációm így készült:
Messzi mamától kaptunk valódi újkrumplit, egyenesen a földből, ezt megpucoltam felszeleteltem kb 2/3-t beraktam a tepsibe. Hagymát dinszteltem, megszórtam pirospaprikával fehéredésig forgattam rajta a darált húst, só, bors felöntöttem vízzel, kicsit pároltam. Egy kis pohár tejfölt kis liszttel kikevertem és ezzel behabartam a húst. Az egészet ráöntöttem a krumplira, megszórtam friss petrezselyemmel és beborítottam a maradék krumplikarikákkal. Beraktam a sütőbe, időnként a felső krumplisort benyomkodtam a tejfölös szaftba. Nagyjából egy óra múlva a krumpli megpuhult.
Ez már jobban ízlett mint az eredeti de megint csak én voltam finnyás mert a többiek imádták.

Gyrosra emlékeztető szendvics

Éljen, éljen! Tudok pitát sütni! Nekem nagy sikerélmény volt.
Múlt héten beindult a vezérhangya és nem hagyott nyugodni a dolog. Kicsit keresgéltem a neten, nincs benne semmi extra, nem igényel semmi különös eszközt/anyagot/tudást ha életeben egyszer már csináltál kelt tésztát ez is menni fog. Több receptet is elolvastam ITT egy aminek főleg a technikai leírását használtam. A tésztán picit változtattam a következőképp:

50dkg liszt
2dkg élesztő
1ek. olíva olaj

langyos víz

Az élesztőt kevés tejben csipet cukorral és liszttel elkevertem és pihenni hagytam egy órát. (szerintem minden kelt tésztának jobb ha az élesztő tejben pihen) Utána beleszórtam a többi hozzávalót, a vizet lassan adagoltam, hogy egy nagyon lágy tésztát kapjak. Kelesztettem, szétosztottam, nekem 8 gombóc lett belőle. Letakarva 15 percet megint kelesztettem, közben a sütőbe bedugtam a hiper-szuper Pirex tepsimet amibe nem ragad bele semmi (tényleg, kipróbáltam), hogy együtt melegedjenek. A gombócokat pita méretűre nyújtottam és a megadott módon a tetejével lefelé beraktam a tepsibe. Aztán az ablaknál vártam a csodát ami meg is történt, szép kispárnákká fújódtak föl a pitáim, fordítás újabb két perc után már szedtem is ki.

Csirkemellem volt itthon azt úgy készítettem el ahogy a brassóihoz szoktam fokhagymával, majorannával fűszerezve. Ezzel és friss paprikával, paradicsommal, uborkával töltöttem a pitákat. A szószt csak én szeretem ezért azt kihagytam. Így is elfogyott mind. Lehet legközelebb az ubiból csinálok egy sima tejfölös salátát és úgy pakolom mellé.