2012. február 11., szombat

Villám McQueen torta - alternatív megoldás


Ádám "vijámmeknííí" tortát kért. Utánanéztem és bár nem lehetetlen elkészíteni a marcipán borítás miatt letettem róla. Ádám nem szereti a marcipánt akkor minek? A marcipán McQuenn figura beszerzése a jogdíjak miatt szinte lehetetlen. Így a játékos dobozból nyúltam le egy megfelelő méretű műanyag Villámot. Közben becsípődött, hogy én nem csak egy sima tortára fogom rábiggyeszteni az autót hanem legyen versenypálya. Sütöttem egy sima 6 tojásos piskótát és egy vékony piskótalapot 3 tojásból. A nagyot ketté vágtam megtöltöttem csoki krémmel (Ádám csokisat kért) a plusz lap közepét kivágtam a szélét ferdén levágtam ezt tettem a tetejére, majd a krémmel kialakítottam a ferde amerikai pályát. Az aszfalt csíkot olvasztott csokival kentem le. Fehér krémmel készült a kockás célvonal és a díszítés. Ádám felismerte és örült neki, nekem ez elég.

Hogyan szerveztem kalózbulit

Élmény beszámolót már írtam ITT de most megpróbálom a szervezés szemszögéből összeszedni.
A buli előtt 1,5 hónappal elkezdtem kérdezgetni Ádámot kit hívna meg szívesen. Ő felsorolta az összes óvónénit és dadusnénit majd néhány gyereknév következett és a nagymamák. Kicsit pihentettük a dolgot én közben felmértem a lakás befogadóképességét a limit 4 gyerek lett. Főleg 6 év körüli fiúkra számítottam akiknek kell az irányított program. Úgy döntöttem csak a gyerekeket hívom. Ha szülők is vannak az már 8-12 vendéget jelent, annyian nem férünk el és én sem tudok kétfelé szórakoztatni a gyerekeket és a felnőtteket is. Az új limittel ismét előszedtem Ádámot és kértem tőle 4 nevet és ovis jelet. A következő hetekben ezt még megismételtük párszor, hogy legyen ideje meggondolni magát. Nem igazán változott a lista. Az oviban a dadusnénivel egyeztettem a nevekhez tartozó jeleket, biztos ami biztos.
Elkészítettük a meghívókat. A papírt öregítettem, kerestem kalózos betűtípust, kinyomtattuk, apa megégette a szélét, összetekertem és összekötöztem. Kívülről rárajzoltam a jeleket, hogy Ádám ki tudja osztani.
A meghívóba beleírtam a tervezett programokat, kértem a játszós ruhát mert én elhiszem, hogy mindenkinek van szép ruhája de játszani hívtam a gyerekeket és a szívroham kerülgetne ha valaki a méregdrága fehér ingébe törölgetné a tortás kezét. Ne felejtsük el, fiúkról beszélünk!
Saját készítésű ajándékot kértem amikért díjat ígértem, nehogy elveszítsék a kedvüket az alkotók több kategóriában hirdettem. Hogy mindenkinek legyen ideje a pályaműveket kitalálni és elkészíteni nagyjából 3 héttel a buli előtt kiosztottuk a meghívókat.
Megterveztem a menüt, a gyerekek nem enni jönnek ezért nem görcsöltem 15 féle sütin, a kalóz vonalat tartottam szem előtt hangzatos neveket adtam egyszerű ételeknek. Bomba siker volt.
Kalózszendvics: az apró zsömléket én készítettem a grissini tésztájából, apa segített megtölteni kolbásszal és csemege ubival. Ezzel letudtuk azt ami megtölti a pocakokat.
Rágcsálni valónak grissini készült (eleve dupla adagot gyúrtam le a feléből készültek a zsömlék, így kell energiatakarékosan készülni - a vendéglátás nem arról szól, hogy kipurcanásig gályázok a konyhába) persze ezt a kalózoknak polipcsápként tálaltam, fogyott is szépen. Édesnek a halloweenkor tanult boszi ujjak tésztájából készítettem kalóz kekszet. A tésztát összegyúrtam golyókat formáltam majd kilapogattam őket és egy szaggatóval römi kártya mintákat nyomtam beléjük. Ha jól tudom ez a kártya inkább a vadnyugathoz tartozik de ott is a rossz fiúkhoz és a kalózok igen csak rossz fiúk. Így talán megbocsátható a ferdítés, mellesleg a gyerekeknek nem tűnt föl. :-D
A kalózok itala a rum. Azt nem mertem megkockáztatni, hogy az innivalót rumnak nevezem még a végén a vendég gyerekek szülei rám hívják a gyerekvédelmiseket, ezért grogot kaptak. Asssszem eredetileg az is alkoholos. A miénk teljesen alkohol mentes volt, eredetileg egy karácsonyi puncs:
0,5l narancslé
0,5l víz
cukor ízlés szerint
1 rúd fahéj
pár szem szegfűszeg
ezt összeforralni és belelógatni 3 fekete tea filtert (én most csak 2 raktam)
Eredetileg egy felkarikázott narancs és reszelt citromhéj is jön bele ezt most kihagytam.
A tortára különösen büszke vagyok az egy valódi kincses láda lett. Készítettem egy 8 tojásos piskótát majd méretre vágtam. Szerencsére a fa láda színét a csokikrémmel hatásosan lehet utánozni, a zsanérokat vanília krémmel rajzoltam, a gyöngysor fehér francia drazséból készült (ennek volt megfelelő mérete a tortához képest) a tallérok szerepében csoki eurócentek tetszelegtek.
A kalózvetélkedő a hó és a gyér számú vendég miatt nem egészen a terv szerint ment de azért a jelenlévők élvezték, volt árbocmászó verseny, hóban futás, kincskeresés, hajózás, és a bátorságpróba: mindenki végig ment a hajópallón.
Nagyon ötletes ajándékot kaptunk: egy valódi kincses ládát, gumicukor egerekkel, csokipénzzel és egy kalózos matrica albumot. Ez bizony jogosan besöpörte az összes kategóriában az ajándékokat.
Az ajándék: Ádám festette az üvegeket én csak kontúroztam a hópelyheket. A forrócsoki port magam készítettem:
15dkg barna cukor
1 rúd vanília
3ek. kakaópor
1 rúd fahéj
1 tábla tejcsoki
1 tábla ét csoki
A csokikat összetörni, és egy dunsztosba összerázni a többi hozzávalóval, egy idő után a porok átveszik a fűszerek aromáját. Nagyjából két hetet hagytam így állni akkor adagoltam ki a festett üvegekbe, készítettem hozzá használati utasítást* és becsomagoltam.
*1,5 dl tejbe 2 teás kanál port felfőzni. Az adagolás ízlés szerint változhat, nálunk ez a népszerű.

Túrós bukta egyszerűbben

Hozzávalók:
50dkg liszt
2,5dkg élesztő
5dkg cukor
2-3dl tej
1 tojás
1ek. olaj
csipet só

50dkg túró
cukor
vaníliás cukor
citrom leve és reszelt héja
búzadara

Az élesztőt langyos tejbe keverem, kevés cukrot és lisztet adok hozzá, félrerakom pihenni nagyjából egy órára. A töltelék hozzávalóit összekeverem félreteszem a cukortól a túró levet enged ettől a dara megdagad.
Összegyúrom a tésztát, duplájára kelesztem. Lisztezett deszkán átgyúrom, kinyújtom, nagyjából tenyérnyi kockákra vágom megtöltöm. Az átlós sarkait összecsípem, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Itt meg kellene kenni tojással de én jobban szeretem simán. Előmelegített sütőben rózsaszínre sütöm.

Zserbó

Hozzávalók:
35dkg liszt + gyúráskor annyit kell hozzáadni, hogy rugalmas legyen
1 tojás
5dkg cukor
20dkg Rama
1dl tej
1dkg élesztő
csipet sütőpor
csipet só

Az élesztőt a tejben kis cukorral felfuttatjuk összegyúrjuk a többi hozzávalóval, 3 egyforma cipót formálunk belőle. Az egyiket kinyújtjuk a tepsibe fektetjük megkenjük kajszilekvárral megszórjuk darált dióval és cukorral befedjük a második tésztalappal ismét töltelék, végül a harmadik lappal beborítjuk. Előmelegített sütőben rózsaszínre sütjük. Ha kihűlt csokimázzal leöntjük. Jó ha tálalás előtt egy napot áll.
EZT a csokimázat szoktam használni.
Az eredeti recept megtalálható a Horváth Ilona féle Szakácskönyvben.