2011. október 20., csütörtök

Kakaós kalács

Eredeti recept ITT.

Az alapötlet alapján az én variációm:

Hozzávalók:
50dkg liszt
2,5dkg élesztő
3dl tej
5dkg cukor
2ek. olaj
1 egész tojás
csipet só

Töltelék:
5dkg margarin
2ek. cukor
1,5ek. kakaópor

Az élesztőt kevés liszttel és cukorral 1dl langyos tejjel elkeverem és félrerakom pihenni 1-1,5 órára. Utána hozzáadom a többi hozzávalót jól összedolgozom, duplájára kelesztem. Lisztezett deszkán átgyúrom három kisebb cipóra osztom. A cipókat olyan vékonyra nyújtom amennyire tudom.
A töltelék hozzávalóit addig főzöm amíg kicsit összesűrűsödik (mint a kakaós csigánál), majd az előkészített tésztalapokra kenem. Feltekerem és összefonom (a technikát Limaránál tanultam*) a három tekercset, kivajazott tepsibe (én püspökkenyérformában szoktam) teszem 15-20 percet ismét kelesztem, majd előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütöm. Igazából a tetejét meg kellene kenni tojással de én így simán jobban szeretem. Íme:
Nem szoktam ide képet rakni, nem tudok igazi szép képeket készíteni, csak magamnak, dokumentum jelleggel fotózok de erre a kalácsra nagyon büszke vagyok.
Ki fogom próbálni diós töltelékkel is.
* A mellékelt linken egy sós kalács receptje található azt is kipróbáltam, nálunk mérsékelt volt a siker. Az ott tanult tekerés és fonás szerintem jobban passzol ehhez a kalácshoz mint amit az eredeti receptben láttam.

Megcsináltam sütőlemezen is. Ezt fahéjjal töltöttem. Finom lett.

2011. október 19., szerda

Grissini

Az eredeti recept részletes leírással ITT.

Ahogy én készítem:
Az élesztőből csipet cukorral, 1ek. liszttel, langyos vízzel kovászt készítek, minimum 1 órát pihentetem. Összegyúrom a többi hozzávalóval, duplájára kelesztem. Ha a gyerekmunka rendelkezésre áll akkor a gyurmázás már csak móka. Én nem lelkesedek érte ezért csaltam, a tésztát kinyújtottam 1 ujjnyi vastagra csíkokat vágtam belőle azokat kicsit összesodorgattam és mehetett a tepsibe. Vízzel megkentem, megszórtam szezám és lenmaggal. Kép ITT.

Gumicukor

Hozzávalók:

gyümölcslé
zselatin
cukor (kísérleti darab volt sajnáltam bele a mézet)

A gyümölcslevet a cukorral felmelegítettem (nem forraltam) hozzáadtam a zselatint. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem amikor megdermedt apró sütiformával kiszúrtam.

Az eredeti ötletet ITT találtam. Egy kommentelő megadta EZT a receptet. A kettő alapján találomra adagoltam a hozzávalókat, ITT írtam róla.

Csokis túrótorta

Hozzávalók:
1 csokis piskótalap

Krém
50dkg túró
fél citrom leve és reszelt héja
10dkg Rama
10dkg porcukor

1 tábla étcsoki

A piskótalaphoz én a bounty torta alapját használtam, elég magas lesz ezért csak fél adagot készítettem.
A Ramat habosra kevertem a cukorral, hozzáadtam a túrót, citromot, rákentem a kihűlt lapra. A tetejét bevontam olvasztott csokival.
Ha van itthon plusz csoki akkor azt durvára vágva a túrókrémbe szoktam szórni. Kép ITT.