Hozzávalók:
4dl tej
12dkg cukor
2 tojássárgája
eper
A tojásokat a cukorral habosra keverem, hozzáadom a tejet és felfőzöm. Hozzáadom az összetört epret, robotgéppel összekeverem, fagyasztóba teszem és időnként átkeverem. Mikor már kezd fagyi szerű állaga lenni akkor jó. A szerencsések csak beöntik a fagyigépbe.
Ha eper helyett vaniliát adunk hozzá kész a vanilia fagyi. Dolgozom a csokis variáción.
Élménybeszámoló ITT.
2011. május 31., kedd
2011. május 23., hétfő
Epres vakondtúrás torta
Valószínűleg a formáján kívül semmi köze a vakondtúrás tortához de én így neveztem el.
Hozzávalók:
1 piskóta alap, mint a bounty tortánál
25dkg túró
3dl tej
3ek. búzadara
10dkg cukor
10dkg Rama
1 cs vaniliás cukor
negyed citrom leve
eper
A tejből és darából tejbegrízt főztem, kihűtöttem. A Ramat a cukorral összekevertem, hozzáadtam a túrót, a citromlét, a tejbegrízt ezzel is jól összekevertem.
A piskóta belsejét kivágtam a lyukat megtöltöttem kb a krém felével ráhalmoztam az epret és a maradék krémet. Az egész tetejére pedig a kitúrt piskóta morzsát halmoztam.
Nálunk siker volt, élmény beszámoló ITT.
Hozzávalók:
1 piskóta alap, mint a bounty tortánál
25dkg túró
3dl tej
3ek. búzadara
10dkg cukor
10dkg Rama
1 cs vaniliás cukor
negyed citrom leve
eper
A tejből és darából tejbegrízt főztem, kihűtöttem. A Ramat a cukorral összekevertem, hozzáadtam a túrót, a citromlét, a tejbegrízt ezzel is jól összekevertem.
A piskóta belsejét kivágtam a lyukat megtöltöttem kb a krém felével ráhalmoztam az epret és a maradék krémet. Az egész tetejére pedig a kitúrt piskóta morzsát halmoztam.
Nálunk siker volt, élmény beszámoló ITT.
Epres rolád
Hozzávalók:
1 piskóta lap, mint a citromos roládnál
1 cs. vaniliás puding
2,5dl tej
1 cs vaniliás cukor
10dkg porcukor
10dkg Rama
eper
A pudingport felfőzöm a tejjel, kihűtöm. A Ramat kikeverem a cukorral, hozzáadom a pudingos alapot. Ezzel a krémmel töltöttem a piskótát, megszórtam az eperrel összetekertem.
1 piskóta lap, mint a citromos roládnál
1 cs. vaniliás puding
2,5dl tej
1 cs vaniliás cukor
10dkg porcukor
10dkg Rama
eper
A pudingport felfőzöm a tejjel, kihűtöm. A Ramat kikeverem a cukorral, hozzáadom a pudingos alapot. Ezzel a krémmel töltöttem a piskótát, megszórtam az eperrel összetekertem.
2011. május 15., vasárnap
Sonkás pogácsa
Hozzávalók:
30dkg liszt
1dl tej
1ek. cukor
15dkg vaj
15dkg főtt, tört krumpli
15dkg sonka
1 tojás
2dkg élesztő
só, bors
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral és kicsi liszttel megfuttatom. Összegyúrom a többi hozzávalóval 15 percig kelesztem. Lisztezett deszkán átgyúrom kinyújtom, megkenem a vaj felével és rászórom az apróra vágott sonka felét. Az ITT* látható módon összehajtogatom, 15 percet pihentetem, majd még egyszer megismétlem. Végül kinyújtom, szaggatom, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, megkenem tojással és előmelegített sütőben megsütöm.
* A croissan is nagyon finom, messzi mama piros, pikáns ízű (bocs már nem emlékszem milyen gyümölcsből volt) lekvárjával hatalmas sikere volt.
30dkg liszt
1dl tej
1ek. cukor
15dkg vaj
15dkg főtt, tört krumpli
15dkg sonka
1 tojás
2dkg élesztő
só, bors
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral és kicsi liszttel megfuttatom. Összegyúrom a többi hozzávalóval 15 percig kelesztem. Lisztezett deszkán átgyúrom kinyújtom, megkenem a vaj felével és rászórom az apróra vágott sonka felét. Az ITT* látható módon összehajtogatom, 15 percet pihentetem, majd még egyszer megismétlem. Végül kinyújtom, szaggatom, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, megkenem tojással és előmelegített sütőben megsütöm.
* A croissan is nagyon finom, messzi mama piros, pikáns ízű (bocs már nem emlékszem milyen gyümölcsből volt) lekvárjával hatalmas sikere volt.
2011. május 9., hétfő
Sajtos rudacska
Hozzávalók:
50dkg liszt
1 kis pohár tejföl
10dkg vaj
1 tojás
10dkg reszelt sajt (lehet többféle)
késhegynyi szódabikarbóna
1 csapott ek. só
Az élesztőt a lisztbe morzsolom, hozzáadom a többi hozzávalót összegyúrom és egy órát pihentetem. Lisztezett deszkán átgyúrom, nyújtom, csörgevágóval rudakat vágok belőle, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, tetejét megkenem tojással. Előmelegített sütőben 200-250 fokon megsütöm. Ha kisült még forrón reszelt sajttal megszórom.
Ha akad segítő kiskuktám (általában többen is jelentkeznek) akkor kréker formát szaggatunk belőle. Ezek nagyon aprók és a tetejére nincs türelmem sajtot szórni. Kép ITT.
50dkg liszt
1 kis pohár tejföl
10dkg vaj
1 tojás
10dkg reszelt sajt (lehet többféle)
késhegynyi szódabikarbóna
1 csapott ek. só
Az élesztőt a lisztbe morzsolom, hozzáadom a többi hozzávalót összegyúrom és egy órát pihentetem. Lisztezett deszkán átgyúrom, nyújtom, csörgevágóval rudakat vágok belőle, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, tetejét megkenem tojással. Előmelegített sütőben 200-250 fokon megsütöm. Ha kisült még forrón reszelt sajttal megszórom.
Ha akad segítő kiskuktám (általában többen is jelentkeznek) akkor kréker formát szaggatunk belőle. Ezek nagyon aprók és a tetejére nincs türelmem sajtot szórni. Kép ITT.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)